Alkumittauksien tunnelmia

Toimintakaudella 2019-2020 POM+PedaSens -hankkeessa on mukana päiväkoteja Joensuusta, Paraisilta, Järvenpäästä, Keravalta ja Kauniasista. Joensuussa tutkimukseen osallistuu 15 päiväkotia, joista kahdeksassa lähdettiin syksyllä 2019 toteuttamaan POM+PedaSens -interventiota.

Tutkimus koskee sekä varhaiskasvatuksen opetus- ja kasvatushenkilöstöä että 5-6-vuotiaita lapsia. Henkilöstö lähti innokkaana mukaan tutkimukseen, ja tutkimukseen osallistuneiden perheiden määrä yllätti meidät iloisesti: hankkeeseen osallistuvista päiväkodeista tutkimukseen lähti mukaan kaiken kaikkiaan 293 lasta! Osallistujamäärä on huikea. Se on 77,9% kaikista näissä päiväkodeissa olevista lapsista, joiden oli mahdollistua osallistua tutkimukseen. Olemme todella innoissamme siitä, kuinka moni perhe on lähtenyt mukaan tutkimukseemme.

Alkumittaukset toteutettiin pääosin syys-lokakuussa. Mittaukset olivat hyvin intensiivinen kokemus, ja heti toimintakauden alkaessa tahti oli vauhdikas. Useimmiten kävimme tekemässä mittauksen kahden tai kolmen henkilön voimin, jotta saimme mittaukset tehokkaasti tehtyä huomioiden ryhmien omat rutiinit ja aikataulut mahdollisimman hyvin. Yhtä lailla päiväkodit olivat joustavia ja olemmekin hyvin ilahtuneita ja otettuja siitä, miten meidät otettiin päiväkodeissa vastaan kaikesta kiireestä ja syksyn hulinasta huolimatta. Henkilöstön kanssa oli helppo asioida ja suunnitella – he olivat suuri apu ja avainasemassa, jotta saimme toteutettua tämän kaiken.

Olen yhä hämmästynyt siitä, miten ”kivuttomasti” vajaan 300 lapsen haastattelut ja yksilötehtävät menivät. Olihan se iso urakka ja siihen meni aikaa, mutta voinen puhua kaikkien meidän puolesta ja sanoa, että tästä syksystä jäi meille todella hyvä mieli. Ja lastenkin kanssa oli niin hauskaa! Heidän kanssaan oli ihana keskustella, koskaan ei voinut tietää mihin suuntaan keskustelut etenevät. Kamerat ja nauhurit aiheuttivat ajoittain jännitystä, mutta toisaalta ne olivat myös ”supersiistejä”.

Keskusteluissa henkilökunnan kanssa on monesti noussut esiin, että tämä hanke on juuri sitä, mitä varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä kaivataan. Tarve tunteiden- ja itsesäätelyn sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen taitoja käsittelevälle toiminnalle on todellinen. Ehkäpä osaltaan juuri sen takia osallistumisprosentti onkin niin suuri; aiheen tärkeys ja tarpeellisuus on koskettanut niin monia. Hankkeen tiimoilta ollaan juuri siellä varhaiskasvatuksen ytimessä – miten ollaan yhdessä niin, että meillä kaikilla, pienillä ja isoilla, on hyvä olla.

Tutkimuskoordinaattori
Katja Suhonen
Itä-Suomen yliopisto